Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Πέτρος Δ. Κάρκος

25ης Μαρτίου 76
542 48 Θεσσαλονίκη

Τηλέφωνο 2310 351.500

%70%6B%61%72%6B%6F%73%40%61%6F%6C%2E%63%6F%6D

Στην αρχή

  • YouTube

ΠαιδοΩΡΛ

Ο Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Πέτρος Κάρκος έχει μακροχρόνια εμπειρία τόσο σε απλά παιδο-ωρλ χειρουργικά προβλήματα (αμυγδαλεκτομή, «κρεατάκια», σωληνάκια, χειρουργική για «πεταχτά» αυτιά κλπ), όσο και σε πιό σύνθετα θέματα, όπως παιδάκια με θηλωμάτωση λάρυγγα, με όγκους στη μύτη, με κύστεις στο λαιμό, με αιμαγγειώματα στον τράχηλο, παιδιά με διάφορα σύνδρομα, πχ Down’s, εγκεφαλικές παραλύσεις κλπ. Ο Χειρουργός έχει εκπαιδευτεί για αρκετά χρόνια αποκλειστικά σε παιδιατρικά Νοσοκομεία της Αγγλίας (Alder Hey Children’s Hopsital, Royal Manchester Children’s Hospital κ.λπ.). Η πλούσια εμπειρία και η υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκή γνώση έχουν καταστήσει τον Ωτορινολαρυγγολόγο Πέτρο Κάρκο, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, βασική επιλογή ασθενών που πάσχουν από χειρουργικά Παιδοωρλ προβλήματα. Με επαγγελματισμό, ανθρώπινη ευαισθησία και πάνω από όλα αποτελεσματικότητα, ο Πέτρος Κάρκος καλύπτει μεγάλη ποικιλία σχετικών παθήσεων και υπηρεσιών, όπως:


ΑΜΥΓΔΑΛΕΚΤΟΜΗ

Ο Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Πέτρος Κάρκος είναι ειδικός στην αναίμακτη αμυγδαλεκτομή με λέιζερ ή άλλες θερμές τεχνικές, μια επέμβαση που σε συνδυασμό με κατάλληλη και ασφαλή παιδο-αναισθησία κρατάει 5-10 λεπτά. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το παιδί δε χάνει καθόλου αίμα στο χειρουργείο, αναρρώνει και επιστρέφει στο σχολείο και στη ρουτίνα του γρήγορα.


Μερικές από τις ενδείξεις για να αφαιρεθούν οι αμυγδαλές σε παιδιά και σε ενήλικες είναι: η άπνοια, οι συχνές αμυγδαλίτιδες με πυρετό, που οδηγούν σε συχνή χρήση αντιβιοτικών, οι επιπλοκές της αμυγδαλίτιδας, όπως το περιαμυγδαλικό απόστημα, η στρεπτοκοκκική λοίμωξη που μπορεί να επηρεάσει - σπάνια βέβαια - την καρδιά και τα νεφρά, η υποψία κακοήθειας (καρκίνου ή λεμφώματος), η κακοσμία του στόματος κ.λπ.

ΑΔΕΝΟΤΟΜΗ (ΚΡΕΑΤΑΚΙΑ)

Ένα παιδί που ροχαλίζει, κάνει άπνοιες (σταματάει να αναπνέει πολλές φορές στον ύπνο του)και έχει βαρηκοΐα (γιατί μαζεύεται υγρό πίσω από το τύμπανο) ειναι πιθανό ότι έχει υπερτροφία αδενοειδών («κρεατάκια) και είναι υποψήφιο για Αδενοτομή. Ένα παιδάκι με τα παραπάνω συμπτώματα μπορεί να νιώθει κουρασμένο, να έχει κακές επιδόσεις στο σχολείο ή ακόμα και μαθησιακές δυσκολίες. Η σοβαρή άπνοια, όταν δε διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να έχει σοβαρές καρδιοπνευμονικές επιπτώσεις. Η επέμβαση είναι ένα 10λεπτο χειρουργείο που γίνεται ανώδυνα και αναίμακτα με χρήση ειδικών θερμών εργαλείων. Το παιδί μπορεί να επιστρέψει σπίτι την ίδια ημέρα.

ΤΥΜΠΑΝΟΤΟΜΗ ΚΑΙ ΣΩΛΗΝΑΚΙΑ

Συχνές ωτίτιδες με βαρηκοΐα σ’ ένα παιδί μπορεί να οφείλονται σε υγρό πίσω από το τύμπανο.


Η Τυμπανοτομή και τοποθέτηση σωληνίσκων είναι μια επέμβαση πού γίνεται με μέθη ή 5-λεπτη γενική αναισθησία. Έτσι αφαιρούμε το υγρό, το παιδί αμέσως ακούει καλύτερα και οι γονείς βλέπουν θεαματική βελτίωση.

ΩΤΟΠΛΑΣΤΙΚΗ (ΠΕΤΑΧΤΑ ΑΥΤΙΑ)

Τα αφεστώτα ώτα ή πεταχτά αυτιά είναι η συχνότερη από τις δυσμορφίες που μπορεί να έχει ένα παιδί και δημιουργούν καθαρά και μόνο αισθητικό και ψυχολογικό πρόβλημα στο παιδί. Δεν είναι σπάνιο ένα παιδάκι να γίνεται και θύμα παρενόχλησης (bullying) στο σχολείο.


Το χειρουργείο της Ωτοπλαστικής μπορεί να γίνει από την ηλικία των 5 ετών και μετά και γίνεται με μικρές τομές που κρύβονται πίσω από το αυτί και έχει άμεσα και θεαματικά αποτελέσματα.

ΤΥΜΠΑΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Μια τρύπα στο τύμπανο ή τυμπανική διάτρηση μπορεί να προκληθεί από συνεχείς ωτίτιδες ή από τραυματισμό. Στις περισσότερες περιπτώσεις η διάτρηση επουλώνει και κλείνει γρήγορα. Αν όμως δεν κλείσει από μόνη της σε διάστημα συνήθως μερικών εβδομάδων, τότε η διάτρηση θεωρείται μόνιμη και προκαλεί συμπώματα όπως ωτόρροια(τρέχει υγρό, πύο ή αίμα από το αυτί), βαρηκοΐα ή και πόνο. Το παιδί δε μπορεί να ευχαριστηθεί το ντουζ ή τη θάλασσα και πρέπει να συνέχεια να προστατεύει το αυτί από το νερό.


Το χειρουργείο της Τυμπανοπλαστικής γίνεται με σκοπό να κλείσουμε την τρύπα του τυμπάνου και να έχουμε έτσι ένα στεγνό και ασφαλές αυτί και γίνεται με μικρές τομές, μπροστά, πίσω ή και μέσα απο το αυτί.

ΚΥΣΤΗ ΘΥΡΕΟΓΛΩΣΣΙΚΟΥ ΠΟΡΟΥ

Είναι η συχνότερη συγγενής ανωμαλία στη μέση του λαιμού, είναι ανώδυνη και ανεβοκατεβαίνει με την κατάποση και την έξοδο της γλώσσας από το στόμα.


Το κύριο πρόβλημα που προκαλεί στα παιδιά ή στους εφήβους είναι ότι φλεγμαίνει συχνά και μπορεί να προκαλεί πόνο, αποστήματα ή συρίγγια ή σπάνια όταν είναι πολύ μεγάλη, δυσκολία στην κατάποση και στην αναπνοή. Η θεραπεία είναι πάντα χειρουργική αφαίρεση της κύστης, όταν δεν φλεγμαίνει, αφού πρώτα προηγηθεί ένας υπερηχος τραχήλου.

ΒΡΑΓΧΙΑΚΗ ΚΥΣΤΗ

Eίναι μια κυστική (γεμάτη υγρό) μάζα στα πλάγια του λαιμού και εμφανίζεται στην παιδική, εφηβική ή νεαρή ηλικία.


Το κύριο σύμπτωμα είναι ότι μπορεί να φλεγμαίνει και να μεγαλώσει πολύ σε μέγεθος, ενώ πολύ σπάνια μπορεί να υποκρύπτει κακοήθεια. Η θεραπεία εκλογής είναι χειρουργική αφαίρεση.

ΧΑΛΙΝΟΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

Όταν ένα νεογνό έχει κοντό χαλινό(αγκυλογλωσσία), συνήθως έχει δυσκολία στο θηλασμό με αποτέλεσμα να μην παίρνει ικανοποιητικό βάρος. Αν αφεθεί αθεράπευτο, μπορεί το παιδί αργότερα να εμφανίσει οδοντιατρικά προβλήματα, δυσκολία στην άρθρωση, ενώ μπορεί να σχετίζεται και με υπνική άπνοια.


Η εκτομή του χαλινού
είναι ένα γρήγορο χειρουργείο με θερμές αναίμακτες τεχνικές που μπορεί να γίνει χωρίς αναισθησία στα νεογνά ή με μέθη ή 5-λεπτη γενική αναισθησία στα μεγαλύτερα παιδιά.

ΥΠΟΤΡΟΠΙΑΖΟΥΣΑ ΛΑΡΥΓΓΙΚΗ (ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ) ΘΗΛΩΜΑΤΩΣΗ

Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων(ΗPV) μπορεί να μεταδοθεί από την πάσχουσα μητέρα προς το νεογνό κατά την κύηση και μπορεί να προκαλέσει μια σπάνια κατάσταση, την υποτροπιάζουσα λαρυγγική (αναπνευστική) θηλωμάτωση, όπου θηλώματα αναπτύσσονται στο λάρυγγα αλλά και στο υπόλοιπο ανώτερο και κατώτερο αναπνευστικό σύστημα. Είναι περισσότερο επιθετική στα παιδιά και προσβάλλει άτομα από την 1η ημέρα της ζωής προκαλώντας προβλήματα και στη φωνή και στην αναπνοή. Είναι ένα δύσκολο πρόβλημα που απαιτεί πολλαπλές χειρουργικές επεμβάσεις κάθε μερικούς μήνες για να κρατηθεί η νόσος σε ύφεση. Νέες τεχνικές με λέιζερ και δυναμικά εργαλεία κρατούν τη νόσο υπό έλεγχο, αποφεύγοντας τις επιπλοκές.

ΚΟΜΒΙΑ ΣΤΙΣ ΦΩΝΗΤΙΚΕΣ ΧΟΡΔΕΣ

Είναι ουσιαστικά κάλοι των φωνητικών χορδών και είναι αποτέλεσμα υπερβολικής και κακής χρήσης της φωνής. Εμφανίζονται τόσο σε παιδιά(περισσότερο στα αγόρια, screamers’ nodules), όσο και σε ενήλικες(τραγουδιστές, δάσκαλοι, ιεροψάλτες κλπ). Η θεραπεία είναι συνήθως Λογοθεραπεία, αλλά αν τα κομβία μεγαλώσουν πολύ ή υπάρχει αμφιβολία για τη διάγνωση, τότε γίνεται μια πολύ λεπτή χειρουργική αφαίρεση με λέιζερ.


Ο Χειρουργός
Ωτορινολαρυγγολόγος Πέτρος Κάρκος είναι από τους ελάχιστους εξειδικευμένους χειρουργούς Φωνίατρους και έχει χειρουργήσει και κουράρει εκατοντάδες παρόμοια προβλήματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επίσης κατανοεί πλήρως τη συμβολή της καλής Λογοθεραπείας και συνεργάζεται με εξαίρετους Λογοθεραπευτές και Καθηγητές Φωνής και Μουσικής στα πλαίσια μια σωστής Ομάδας Φωνής (Voice Team),όπως γίνεται και στο εξωτερικό.

ΒΙΟΨΙΑ ΛΕΜΦΑΔΕΝΑ

Οι λεμφαδένες στα παιδιά συνήθως είναι αντιδραστικοί, δηλαδή οφείλονται σε μια φλεγμονή και είναι αθώοι. Σπάνια όμως, όταν παραμένουν για καιρό, όταν μεγαλώνουν, ή είναι στη μια πλευρά του λαιμού, όταν έχουν συνοδά συμπτώματα, όπως, απώλεια βάρους, νυχτερινή εφίδρωση, πυρετό,ή και άλλους λεμφαδένες στο υπόλοιπο σώμα, τότε πρέπει να αφαιρούνται χειρουργικά και να στέλνονται για βιοψία.


Σκοπός μιας τέτοιας επέμβασης είναι να αποκλείσουμε κακοήθεια, λέμφωμα, κ.λπ.

ΟΓΚΟΙ ΜΥΤΗΣ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ

Είναι σπάνιοι, στην πλειονότητά τους καλοήθεις αλλά επιθετικοί όγκοι και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Εμφανίζονται σαν πολυποειδείς μάζες στην μια πλευρά της μύτης με συμπτώματα όπως μονόπλευρη ρινορραγία, απόφραξη από τη μύτη, μέση ωτίτιδα κλπ. Είναι κανόνας στη Ρινολογία και στην ΠαιδοΩΡΛ, πως μια μονόπλευρη ρινική μάζα πρέπει πάντα να αφαιρείται χειρουργικά για βιοψία.

ΑΙΜΑΓΓΕΙΩΜΑ ΚΕΦΑΛΗΣ ΚΑΙ ΤΡΑΧΗΛΟΥ

Τα αιμαγγειώματα κεφαλής και τραχήλου(πρόσωπο, γλώσσα, χείλη, λαιμό κλπ)είναι οι συχνότεροι όγκοι της βρεφικής ηλικίας. Εμφανίζονται τις πρώτες εβδομάδες της ζωής σαν μια κοκκινίλα(τελαγγειεκτασία), μεγαλώνουν τα πρώτα 2 χρόνια της ζωής και στις περισσότερες περιπτώσεις υποχωρούν μεχρι την ηλικία των 5-7 ετών. Σε περιπτώσεις που παραμένουν ή προκαλούν προβλήματα σε ζωτικές λειτουργίες ομαδα, όπως αναπνοή, όραση, ακοή κλπ, τότε απαιτείται θεραπεία. Η προσέγγιση τέτοιων προβλημάτων γίνεται πάντα από μια ομάδα εξειδευμένων στα αιμαγγειώματα γιατρών και είναι συνδυασμός φαρμακευτικής θεραπείας, λέιζερ ή σπανιότερα εμβολισμού.

Ο Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Πέτρος Κάρκος είναι έμπειρος και πιστοποιημένος λέιζερ χειρουργός τόσο στη χρήση συμβατικών όσο και εύκαμπτων λέιζερ και συνεργάζεται με εξειδικευμένους παιδοκαρδιολόγους, παιδοδερματολόγους και επεμβατικούς ακτινολόγους για την καλυτερη αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων.

ΠΡΟΩΤΙΑΙΑ ΚΥΣΤΗ

Βρίσκονται μπροστά στο αυτί, εμφανίζονται σαν μικρές τρύπες - λακουβίτσες στο δέρμα. Μπορεί μην προκαλούν συμπτώματα, ή μπορεί να φλεγμαίνουν συνεχώς με πυώδεις εκκρίσεις και ουλές. Εμφανίζεται τόσο σε υγιή παιδιά, όσο και στα πλαίσια διαφόρων συνδρόμων. Εφόσον είναι συμπτωματικές, πρέπει να αφαιρούνται σωστά, για να μην υποτροπιάζουν.