Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Πέτρος Δ. Κάρκος

25ης Μαρτίου 76
542 48 Θεσσαλονίκη

Τηλέφωνο 2310 351.500

%70%6B%61%72%6B%6F%73%40%61%6F%6C%2E%63%6F%6D

Στην αρχή

  • YouTube

Χειρουργική τραχήλου & θυρεοειδούς

Ο Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Πέτρος Κάρκος είναι εξειδικευμένος (fellowship trained) στην Χειρουργική Τραχήλου & Θυρεοειδούς και στην Χειρουργική Ογκολογία Τραχήλου. Aπό τα 15 χρόνια που εκπαιδεύτηκε στην Αγγλία και Αμερική, για 6 χρόνια εργάστηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Λίβερπουλ, το μεγαλύτερο σε αριθμό περιστατικών ογκολογικό νοσοκομείο στη Μ. Βρετανία και στο Πόρτσμουθ, όπου εκπαιδεύτηκε τόσο στην Ανοιχτή Χειρουργική Τραχήλου, όσο και στην ενδοσκοπική χειρουργική λάρυγγα και στοματοφάρυγγα. Εκεί εκτέθηκε σε μεγάλο αριθμό χειρουργικών ογκολογικών (και μη) περιστατικών, ενώ για πολλά χρόνια ήταν μέλος του Ογκολογικού Συμβουλίου (MDT, multidisciplinary team) για καρκίνους τραχήλου και θυρεοειδούς. Έχει εμπειρία στη χειρουργική αντιμετώπιση δύσκολων περιστατικών και συνεργάζεται με συναφείς ειδικότητες Ογκολόγων Συναδέλφων, για να κατευθύνει σωστά εκείνα τα περιστατικά που θα χρειαστούν Ακτινοθεραπεία ή Χημειοθεραπεία. Με εφόδιο την πλούσια κλινική και επιστημονική εμπειρία που έχει αποκομίσει από τη δεκαπενταετή του εκπαίδευση και εργασία σε φημισμένα κέντρα του εξωτερικού, ο Ωτορινολαρυγγολόγος Πέτρος Κάρκος, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, αναλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις εξής περιπτώσεις:

ΛΕΜΦΑΔΕΝΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ

Οι καρκίνοι στην περιοχή του τραχήλου συχνά δίνουν μεταστάσεις στους λεμφαδένες του λαιμού. Ο όρος Λεμφαδενικός Καθαρισμός περιγράφει μια μεγάλη ανοιχτή χειρουργική επέμβαση που στόχο έχει να αφαιρέσει το ινολιπώδες περιεχόμενο του λαιμού και να ελαττώσει έτσι την πιθανότητα τραχηλικών μεταστάσεων. Γίνεται συχνά σε καρκίνους του λάρυγγα, του φάρυγγα, του στόματος και στοματοφάρυγγα. Επίσης μπορεί να χρειαστεί σε συγκεκριμένους καρκίνους του δέρματος του τραχήλου, καθώς επίσης και του θυρεοειδούς και των σιελογόνων αδένων (παρωτίδας, υπογναθίου κλπ). Ο μοντέρνος λεμφαδενικός καθαρισμός χρειάζεται προσεκτικό σχεδιασμό και μπορεί να είναι εκλεκτικός (selective) ή και Υπερ-Εκλεκτικός (super selective), αφαιρώντας μόνο τους λεμφαδένες που πρέπει. Έτσι διατηρούνται ζωτικά νεύρα και αγγεία, ελαχιστοποιούνται οι επιπλοκές και η ανάρρωση είναι γρηγορότερη.

ΠΑΡΩΤΙΔΕΚΤΟΜΗ

H Παρωτίδα είναι ο μεγαλύτερος από τους σιελογόνους αδένες μπροστά και κάτω από το αυτί. Μέσα από την παρωτίδα περνάει το προσωπικό νεύρο, που είναι υπεύθυνο για τους μορφασμούς του προσώπου, το κλείσιμο των ματιών, το χαμόγελο κλπ. Η παρωτιδεκτομή είναι μια χειρουργική επέμβαση που γίνεται συνήθως για καλοήθεις όγκους της παρωτίδας(οι περισσότεροι είναι καλοήθεις), κύστεις, χρόνια φλεγμονή και καρκίνους. Γίνεται πάντα με χρήση νευροδιεγέρτη για ασφαλέστερη εντόπιση του προσωπικού νεύρου και αποφυγή τραυματισμού του. Με προσεκτικό σχεδιασμό της τομής το αισθητικό αποτέλεσμα της ουλής μετεγχειρητικά είναι άριστο. Λεπτομέρειες σχετικές με την επέμβαση, μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο:

Preservation of Greater Auricular Nerve

AΦΑΙΡΕΣΗ ΥΠΟΓΝΑΘΙΟΥ ΑΔΕΝΑ

Ο υπογνάθιος αδένας είναι ένας σιελογόνος αδένας πού βρίσκεται κάτω από το έδαφος του στόματος, ένας στην κάθε μεριά. Η χειρουργική αφαίρεση του υπογναθίου αδένα γίνεται με μικρή τομή καμουφλαρισμένη σε μία από τις ρυτίδες του δέρματος του λαιμού για να έχουμε το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Οι ενδείξεις για χειρουργείο είναι συνήθως οι χρόνιες φλεγμονές, η σιελολιθίαση (πέτρες στον αδένα), οι καλοήθεις όγκοι και η υποψία καρκίνου.

ΘΥΡΕΟΕΙΔΕΚΤΟΜΗ

Η Θυρεοειδεκτομή είναι μια χειρουργική επέμβαση που γίνεται για καρκίνους του θυρεοειδή, καλοήθεις όγκους ή σπανιότερα για βρογχοκήλη που προκαλεί μηχανικά συμπτώματα στο λαιμό λόγω μεγάλου μεγέθους (δυσκολία στην κατάποση, στην αναπνοή, στη φωνή) ή για κοσμητικούς λόγους. Ο Ωτορινολαρυγγολόγος Πέτρος Κάρκος έχει εκπαιδευτεί δίπλα σε δυό πολύ γνωστούς παγκοσμίως χειρουργούς Θυρεοειδούς, τον Nick Roland (Λίβερπουλ) και τον Professor Dae Kim (Λονδίνο).

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΒΑΛΒΙΔΑΣ ΦΩΝΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΛΑΡΥΓΓΕΚΤΟΜΗ

H αποκατάσταση της φωνής μετά από ολική λαρυγγεκτομή είναι ένα δύσκολο πρόβλημα που απαιτεί καλή ψυχολογία, ισχυρή θέληση από τον ασθενή και συνεργασία με έναν έμπειρο Χειρουργό Φωνίατρο και έναν Λογοθεραπευτή. Η πιο μοντέρνα τεχνική αποκατάστασης της φωνής είναι η εισαγωγή μιας φωνητικής βαλβίδας είτε την ώρα που γίνεται η ολική λαρυγγεκτομή ή σε δεύτερο χρόνο. Έτσι ο ασθενής πατώντας με τον αντίχειρα τη βαλβίδα μπορεί να μάθει εύκολα να παράγει μια πολύ καλή φωνή. Όταν η βαλβίδα σταματάει να δουλεύει, συνήθως μετά από μυκητιάσεις ή άλλους λόγους, μπορεί να αλλαχτεί με μια πολύ σύντομη επέμβαση που κρατάει λίγα λεπτά και γίνεται στο ιατρείο με τον ασθενή ξύπνιο. Ο Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος - Φωνίατρος Κάρκος Πέτρος έχει πολύχρονη εμπειρία στην αποκατάσταση προβλημάτων φωνής και κατάποσης σε λαρυγγεκτομηθέντες.

ΘΥΡΕΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΛΥΤΗ ΦΩΝΗΤΙΚΗ ΧΟΡΔΗ

Είναι μια χειρουργική επέμβαση κατά την οποία ένα εμφύτευμα τοποθετείται στο λάρυγγα και «σπρώχνει» τη φωνητική χορδή προς τη μέση γραμμή. Για να έχει δυνατή φωνή ένας άνθρωπος θα πρέπει και οι δύο φωνητικές χορδές να ακουμπάνε μεταξύ τους. Το εμφύτευμα επιτρέπει ακριβώς αυτό, δηλαδή να πλησιάσει η παράλυτη ή αδύνατη φωνητική χορδή στη μέση, κοντά δηλαδή στην υγιή φωνητική χορδή. Η Θυρεοπλαστική γίνεται με μια τομή 2 εκατοστών στο λαιμό, ενώ ταυτόχρονα με ένα εύκαμπτο ενδοσκόπιο βλεπουμε τις φωνητικές χορδές και από μέσα. Η επέμβαση γίνεται από Χειρουργούς Φωνίατρους και απαιτεί εμπειρία και εξειδίκευση. Ο Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος - Φωνίατρος Κάρκος Πέτρος έχει πολύχρονη εμπειρία στις παραλύσεις Φωνητικών Χορδών και δέχεται περιστατικά από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΕΦΗΒΟΦΩΝΙΑΣ ("ΘΗΛΥΚΗ ΦΩΝΗ")

Η Ηβηφωνία ή Εφηβοφωνία ή μετεφηβικό φαλσέτο (στα αγγλικά puberphonia ή mutational falsetto) είναι ένα σπάνιο πρόβλημα πιο εμφανές στους άνδρες κατά την οποία η φωνή παραμένει λεπτή και υψηλή, σχεδόν γυναικεία, ενώ έχει ολοκληρωθεί η ενηλικίωση του ασθενή. Μερικές φορές ο ασθενής παραπονιέται για διπλοφωνία. Ουσιαστικά είναι μια μέγιστη επιμήκυνση των φωνητικών χορδών. Μπορεί να οφείλεται σε καθυστέρηση της σωματικής ανάπτυξης, σε ορμονικά προβλήματα, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αγνώστου αιτιολογίας ή αποτέλεσμα υπερβολικού στρες. Δεν είναι σπάνιο ειδικά τα αγόρια να γίνονται θύματα παρενόχλησης και bullying! Αρχικά θα πρέπει ο ασθενής να εξεταστεί από Φωνίατρο, Ενδοκρινολόγο και ίσως Ψυχολόγο, για να αποκλειστούν ορμονικά ή ψυχολογικά αίτια. Η Θεραπεία είναι Λογοθεραπεία, αλλά αν αποτύχει τότε υπάρχει η επιλογή χειρουργικής επέμβασης που αποσκοπεί στο να χαμηλώσει ο τόνος της φωνής σε πιο «ανδρικό» τόνο, ελαττώνοντας ουσιαστικά το μήκος των φωνητικών χορδών. Η επέμβαση γίνεται από Χειρουργούς Φωνίατρους και απαιτεί εμπειρία και εξειδίκευση. Ο Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος - Φωνίατρος Κάρκος Πέτρος έχει πολύχρονη εμπειρία και αντιμετώπίζει περιστατικά από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό πάντα σε συνεργασία με έμπειρους Λογοθεραπευτές.

ΛΑΡΥΓΓΕΚΤΟΜΗ

H ολική λαρυγγεκτομή είναι μια χειρουργική επέμβαση που γίνεται σε προχωρημένους καρκίνους του λάρυγγα, σε αποτυχίες της ακτινοχημειοθεραπείας, σε υποτροπές μετά απο πιο συντηρητικές επεμβάσεις κλπ. Ολική λαρυγγεκτομή σημαίνει ότι έχει αφαιρεθεί όλoς ο λάρυγγας μαζί με την επιγλωττίδα. Ο καρκίνος του λάρυγγα είναι δυνητικά θεραπεύσιμος, αν διαγνωσθεί σε πρώιμα στάδια. Η επέμβαση της ολικής λαρυγγεκτομής γίνεται όλο και σπανιότερα σήμερα συγκριτικά με τις ενδοσκοπικές επεμβάσεις με λέιζερ, ίσως γιατί υπάρχει καλύτερη πληροφόρηση του κοινού για τους κινδύνους του καπνίσματος και του αλκοόλ, επομένως πιό έγκαιρη διάγνωση, αλλά και γιατί υπάρχει καλύτερη εξειδίκευση των λαρυγγολόγων στην ενδοσκοπική χειρουργική του λάρυγγα.