Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Πέτρος Δ. Κάρκος

25ης Μαρτίου 76
542 48 Θεσσαλονίκη

Τηλέφωνο 2310 351.500

%70%6B%61%72%6B%6F%73%40%61%6F%6C%2E%63%6F%6D

Στην αρχή

 • YouTube

Ωτορινολαρυγγολογία Ενηλίκων

Ο Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Πέτρος Κάρκος, έχοντας εργαστεί για πολλά χρόνια δίπλα σε παγκοσμίου φήμης Ωτορινολαρυγγολόγους της Μ. Βρετανίας και της Αμερικής, έχει εκπαιδευτεί σε όλο το εύρος της Χειρουργικής ΩΡΛ και έχει μακροχρόνια εμπειρία στη Ρινολογία - Ρινοπλαστική, στην Ωτοχειρουργική, στην Ενδοσκοπική Χειρουργική του Λάρυγγα, αλλά και στην Ανοιχτή Χειρουργική Τραχήλου, Θυρεοειδούς και Σιελογόνων Αδένων. Με εφόδιο την πλούσια κλινική και επιστημονική εμπειρία που έχει αποκομίσει από τη δεκαπενταετή του εκπαίδευση και εργασία σε φημισμένα κέντρα του εξωτερικού, ο Ωτορινολαρυγγολόγος Πέτρος Κάρκος, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, αναλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις εξής περιπτώσεις:

ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΡΙΝΙΚΟΥ ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΟΣ

Η Σκολίωση του Ρινικού Διαφράγματος είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα και συμβαίνει είτε εκ γενετής ή από τραυματισμό στη μύτη και το πρόσωπο. Η Χειρουργική διόρθωση ενός στραβού διαφράγματος μπορεί να θεραπεύσει το ροχαλητό, να βελτιώσει την άπνοια και ο ασθενής να εκπλαγεί ευχάριστα, όταν για πρώτη φορά παίρνει άνετες και βαθιές ανάσες από τη μύτη του! Ο Ωτορινολαρυγγολόγος Πέτρος Κάρκος έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 1000 τέτοιες επεμβάσεις και έχει αρκετή εμπειρία, ώστε να μη βάζει γάζες (ταμπόν) μέσα στη μύτη στο τέλος της επέμβασης, μια παλιά τακτική πού πράγματι ήταν δυσάρεστη και επώδυνη εμπειρία για τον ασθενή. Τώρα πλέον, με ελάχιστες εξαιρέσεις, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δε χρειάζονται γάζες ενδορινικά. Αυτό πρακτικά σημαίνει λιγότερος έως καθόλου πόνος και συντομότερο εξιτήριο. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι ασθενείς φεύγουν σπίτι τους την ίδια ημέρα.

Λεπτομέρειες μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο

http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00405-007-0338-5

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΡΙΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Η Λειτουργική Ρινοπλαστική είναι ουσιαστικά ένας συνδυασμός πολλών επεμβάσεων σε μία. Στόχος του χειρουργού είναι να αντιμετωπίσει τόσο το αισθητικό πρόβλημα της μύτης (την όψη της), όσο και το λειτουργικό (την κακή δηλαδή αναπνοή συνήθως από ένα στραβό διάφραγμα, μεγάλες κόγχες ή πρόβλημα στη ρινική βαλβίδα). Ο κατάλληλα εκπαιδευμένος ρινοχειρουργός πρέπει να ξέρει να αντιμετωπίζει όλα αυτά τα προβλήματα, εφόσον συνυπάρχουν, με μία επέμβαση. Ο Ωτορινολαρυγγολόγος Πέτρος Κάρκος πιστεύει πως το αποτέλεσμα μιας επιτυχημένης λειτουργικής ρινοπλαστικής πρέπει να είναι ταιριαστό στο πρόσωπο του κάθε ασθενή και μακριά από τα ψεύτικα χολιγουντιανά πρότυπα μιας εξαιρετικά λεπτής μύτης, που φαίνεται από μακριά πως είναι χειρουργημένη. Μια πολύ λεπτή μύτη σε ένα πλατύ πρόσωπο με σαρκώδη χείλη για παράδειγμα θα δείχνει σαν ξένο σώμα. Με τη σύγχρονη Λειτουργική Ρινοπλαστική, η μύτη πρέπει να είναι ίσια και συμμετρική, στο σωστό μέγεθος, να δένει αρμονικά με όλα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά και φυσικά να λειτουργεί σωστά, δηλαδή ο ασθενής να αναπνέει με άνεση. Ο χειρουργός έχει χειρουργήσει μεταξύ άλλων πολλές εκατοντάδες ασθενείς με λειτουργικά και αισθητικά προβλήματα στη μύτη. Αρκετές από τις επεμβάσεις αυτές είναι επανεγχειρήσεις μετά από αποτυχημένες πρώτες επεμβάσεις σε άλλα κέντρα. Λεπτομέρειες για τη λειτουργική ρινοπλαστική μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο:

Λειτουργική ρινοπλαστική και ΣΡΔ

ΚΟΓΧΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΟΓΧΕΣ (ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΡΙΝΙΤΙΔΑ)

Όταν η συντηρητική θεραπεία για αλλεργική ρινίτιδα(ρινικά σπρέι, αντιισταμινικά κ.λπ.) δε βοηθάει πλέον, τότε η χειρουργική Ενδοσκοπική Κογχοπλαστική είναι μιά από τις από τις πλέον αποτελεσματικές μεθόδους για να βελτιωθεί η αναπνοή και η ποιότητα ζωής του ασθενή. Το πλεονέκτημα της μεθόδου αυτής σε αντίθεση με άλλες επεμβάσεις του «ιατρείου»(λέιζερ, υπέρηχοι κ.λπ.) είναι ότι τα αποτελεσματα της κογχοπλαστικής είναι μακροχρόνια σε αντίθεση με άλλες τεχνικές που χρήζουν πολλών επαναλήψεων, αφού έχουν προσωρινή μόνο βελτίωση. Η Κογχοπλαστική γίνεται με 15 λεπτη γενική αναισθησία με δυναμικά εργαλεία πού ελαχιστοποιούν τον χειρουργικό χρόνο, χωρίς γάζες μετεγχειρητικά και ο ασθενής συνήθως επιστρέφει σπίτι την ίδια ημέρα.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΡΙΝΙΚΗΣ ΒΑΛΒΙΔΑΣ

Όταν σε βαθιά εισπνοή από τη μύτη, κλείνουν το ένα ή και τα δυό ρουθούνια, τότε υπάρχει πρόβλημα με τη ρινική βαλβίδα. Δεν είναι απίθανο πολλοί από αυτούς τους ασθενείς να διαγνώσκονται λανθασμένα με σκολίωση διαφράγματος και να υποβάλλονται σε λάθος επέμβαση. Η χειρουργική διόρθωση της δυσλειτουργίας της ρινικής βαλβίδας γίνεται με μια τεχνική κλειστής ρινοπλαστικής, η οποία ουσιαστικά «απομακρύνει» το ρουθούνι από τη μέση γραμμή και έτσι δεν υποχωρεί το ρουθούνι κάθε φορά που εισπνέει ο άρρωστος. Έτσι ο ασθενής εκπλήσεται ευχάριστα, όταν για πρώτη φορά παίρνει άνετες και βαθιές ανάσες από τη μύτη του. Και η τεχνική αυτή γίνεται χωρίς γάζες μετεγχειρητικά.

ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΡΙΝΟΣ - ΠΑΡΑΡΡΙΝΙΩΝ

Μερικοί από τους λόγους για τους οποίους χειρουργείται ένας ασθενής στη μύτη και στους παραρρίνιους κόλπους (ιγμόρεια, μετωπιαίοι, ηθμοειδείς, σφηνοειδείς) είναι η χρόνια ιγμορίτιδα, οι όγκοι στη μύτη, οι ρινικοί πολύποδες, οι ρινορραγίες και οι επιπλοκές της οξείας παραρρινοκολπίτιδας κλπ. Συμπτώματα όπως συχνό μπούκωμα στη μύτη, πονοκέφαλοι ειδικά στα μάγουλα, ανάμεσα στα μάτια, στο μέτωπο ή στο πίσω μέρος του κρανίου, ελάττωση της όσφρησης, ρινόρροια κλπ είναι λόγοι για να υποβληθεί ένας ασθενής σε μια διαγνωστική ρινοενδοσκόπηση από Ωτορινολαρυγγολόγο. Πολλές φορές μετά την εξέταση, θα χρειαστεί και μια Αξονική ή και μια Μαγνητική Τομογραφία για να μελετήσει καλυτερα την Ανατομία της Περιοχης ο Χειρουργός. Η Ενδοσκοπική Χειρουργική της μύτης γίνεται από εξειδικευμένους Ωτορινολαρρυγγολόγους και στοχεύει στο να αποκαταστήσει τη λειτουργία της μύτης στο φυσιολογικό, εξαλείφοντας ταυτόχρονα την αιτία που προκαλεί τη δυσλειτουργία της μύτης. Λεπτομέρειες για ένα από τους συχνούς όγκους της μύτης μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο:

Inverted Papilloma

ΚΟΛΠΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΜΕ ΜΠΑΛΟΝΙ (BALOON SINUPLASTY)

Είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος που στην πράξη μοιάζει πολύ στην αγγειοπλαστική με μπαλόνι που κάνουν οι καρδιολόγοι και οι αγγειοχειρουργοί για να «ξεβουλώνουν» αρτηρίες της καρδιάς και των αγγείων. Είναι μια ελάχιστα επεμβατική ενδοσκοπική μέθοδος που μπορεί να γίνει με τοπική ή σύντομη γενική αναισθησία. Αντί για μεταλλικά εργαλεία στη μύτη μπαίνει ένα οδηγό σύρμα που προκαλεί διαστολή(μεγέθυνση) των στομίων των ιγμορείων, των μετωπιαίων κόλπων κλπ. Είναι ιδανική μέθοδος σε συγκεκριμένους ασθενείς που είτε από φόβο ή λόγω πολλαπλών προβλημάτων υγείας δεν είναι ιδανικοί υποψήφιοι για γενική αναισθησία. Ο Ωτορινολαρυγγολόγος Πέτρος Κάρκος είναι οικείος με την μέθοδο της κολποπλαστικής και την χρησιμοποιεί επιλεκτικά και με συγκεκριμένες ενδείξεις. Για λεπτομέρειες της επέμβασης, πατήστε το παρακάτω link:

http://www.balloonsinuplasty.com/watch-bsp-tv#category=procedure

ΛΕΙΖΕΡ ΧΟΡΔΕΚΤΟΜΗ ΓΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΛΑΡΥΓΓΑ

O Καρκίνος του λάρυγγα, όταν διαγνωστεί έγκαιρα μπορεί να θεραπευτεί αποτελεσματικά με ενδοσκοπική διαστοματική λέιζερ χειρουργική επέμβαση. Έτσι αποφεύγονται οι «ανοιχτές» επεμβάσεις του λάρυγγα που είναι ακρωτηριαστικές για τους ασθενείς, αφήνοντάς τους είτε με μόνιμη τραχειοστομία (τρύπα στο λαιμό) ή με αρκετά προβλήματα κατάποσης και φωνής. Παράλληλα, αποφεύγονται οι παρενέργειες της ακτινοθεραπείας και της χημειοθεραπείας. Υπάρχουν φυσικά περιπτώσεις που η λαρυγγεκτομή, η ακτινοχημειοθεραπεία ή ο συνδυασμός τους είναι η μόνη λυση ειδικά σε πολύ προχωρημένους καρκίνους. Ο Ωτορινολαρυγγολόγος Πέτρος Κάρκος είναι πολύ έμπειρος στην ενδοσκοπική χειρουργική του λάρυγγα και είναι ο πρώτος Χειρουργός Λαρυγγολόγος που χρησιμοποίησε και χρησιμοποιεί συνδυασμό συμβατικών και εύκαμπτων λέιζερ για να αφαιρέσει όγκους λάρυγγα, που με τις παλαιότερες τεχνικές θα ήταν αδύνατο να αφαιρεθούν χωρίς ολική ή μερική λαρυγγεκτομή. Η καλύτερη θεραπεία φυσικά είναι η πρόληψη, γι αυτό κάθε βραχνάδα που παραμένει πάνω από 2 με 3 εβδομάδες πρέπει οπωσδήποτε να διερευνάται απο Ωτορινολαρυγγολόγο.

ΜΙΚΡΟΛΑΡΥΓΓΟΣΚΟΠΗΣΗ ΓΙΑ ΚΑΛΟΗΘΕΙΣ ΒΛΑΒΕΣ ΛΑΡΥΓΓΑ

Βραχνάδα σε ενήλικα που παραμένει πάνω από 2 με 3 εβδομάδες πρέπει οπωσδήποτε να διερευνάται απο Ωτορινολαρυγγολόγο και ειδικότερα εξειδικευμενο Λαρυγγολόγο-Φωνίατρο. Μάζες στις Φωνητικές Χορδές όπως κύστεις, πολύποδες, θηλώματα, οίδημα Reinke, κλπ χρήζουν χειρουργικής επέμβασης. Η Μικρολαρυγγοσκόπηση με Λέιζερ ή και άλλες θερμές τεχνικές είναι μια χειρουργική επέμβαση που πρωταρχικό στόχο έχει την αφαίρεση της βλάβης διατηρώντας ταυτόχρονα μια πολύ καλή φωνή. Αυτό απαιτεί εμπειρία και πρέπει να γίνεται με λεπτές χειρουργικές κινήσεις, ειδικότερα όταν ο ασθενής είναι επαγγελματίας της φωνής(τραγουδιστές, ηθοποιοί, δάσκαλοι κλπ). Ο Ωτορινολαρυγγολόγος Πέτρος Κάρκος έχει θητεύσει δίπλα σε μερικούς από τους πιο φημισμένους Χειρουργούς Λαρυγγολόγους της Ευρώπης και της Αμερικής και ξέρει καλά τις απαιτήσεις και την ευθύνη που έχει ένας Φωνίατρος απέναντι σε έναν επαγγελματία της φωνής. Έχει χειρουργήσει και κουράρει εκατοντάδες επαγγελματίες φωνής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επίσης κατανοεί πλήρως τη συμβολή της Λογοθεραπείας είτε πριν ή μετά την επέμβαση και συνεργάζεται με έμπειρους Λογοθεραπευτές και Καθηγητές Φωνής και Μουσικής στα πλαίσια μια σωστής Ομάδας Φωνής (Voice Team),όπως γίνεται και στο εξωτερικό. Λεπτομέρειες για κομβία και άλλες παθήσεις φωνητικών χορδών, μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω link:

Vocal Fold Nodules

ΠΑΡΑΛΥΣΗ ΜΙΑΣ ΦΩΝΗΤΙΚΗΣ ΧΟΡΔΗΣ

Όταν για κάποιο λόγο (π.χ. μετά από θυρεοειδεκτομή, καρκίνους, νευρολογικά αίτια κλπ) μία από τις δύο φωνητικές χορδές παραλύσει, οι επιπτώσεις στη φώνηση είναι δραματικές. Η φωνή γίνεται αδύνατη και “αναπνεόμενη” (weak and breathy voice). Oι ασθενείς κουράζονται όταν μιλάνε, λαχανιάζουν στο τέλος μιας φράσης και σπάνια μπορούνε να μιλήσουν για περισσότερο από μερικά λεπτά. Ουσιαστικά, ο λάρυγγάς τους μοιάζει με ένα λάστιχο ποδηλάτου που έχει τρυπήσει και σταδιακά χάνει αέρα. Η κατάποση επηρεάζεται εξίσου και οι ασθενείς παραπονούνται ότι πνίγονται ή βήχουν όταν τρώνε και κυρίως όταν πίνουν υγρά. Ο βήχας είναι και ακούγεται διαφορετικός και o άρρωστος νιώθει πως δεν μπορεί να βήξει δυνατά. H επέμβαση με την οποία μπορούμε να διορθώσουμε το πρόβλημα της μονόπλευρης παράλυσης της φωνητικής χορδής λέγεται αυξητική ένεση ή “μεσοποίηση” της φωνητικής χορδής και γίνεται με ολιγόλεπτη γενική αναισθησία ή με τοπική αναισθησία με τον ασθενή ξύπνιο. Ουσιαστικά, αυτό που επιδιώκουμε είναι να “φουσκώσουμε” την πάσχουσα φωνητική χορδή ώστε να έρχεται προς το μέσο του λάρυγγα, συναντώντας έτσι την υγιή απέναντι φωνητική χορδή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κλείνουν καλύτερα οι δυο χορδές και επομένως να βελτιώνεται η φωνή, αλλά και οι δυο άλλες λειτουργίες του λάρυγγα, η αναπνοή και η κατάποση. Ο Ωτορινολαρυγγολόγος Πέτρος Κάρκος είναι από τους πρωτοπόρους χειρουργούς στην αποκατάσταση παράλυσης των φωνητικών χορδών (π.χ. μόνιμη βραχνάδα μετά από θυρεοειδεκτομή ή άλλες επεμβάσεις) με αυτόλογα ενέσιμα υλικά. Λεπτομέρειες για την επέμβαση μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω link:

http://www.klinikiagiosloukas.gr/issues.php?i=35&a=380

ΠΑΡΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΦΩΝΗΤΙΚΩΝ ΧΟΡΔΩΝ

Στην πιο σπάνια περίπτωση που παραλύσουν και οι δυο φωνητικές χορδές πχ μετά από θυρεοειδεκτομή, τότε ο ασθενής ξυπνάει με έντονη δυσκολία στην αναπνοή και σαν πρώτη επέμβαση πολλές φορές χρειάζεται να γίνει επείγουσα τραχειοστομία. Από κει και μετά, υπάρχουν επεμβάσεις που σκοπό έχουν να ανοίξουν ένα «παράθυρο» στο λάρυγγα του ασθενή ενδοσκοπικά, ώστε να βελτιωθεί η αναπνοή και ταυτόχρονα να μπορεί να απαλλαγεί ο άρρωστος από την τραχειοστομία. Ο Ωτορινολαρυγγολόγος Πέτρος Κάρκος έχει πραγματοποιήσει πάνω από 200 τέτοιες επεμβάσεις σε παραλύσεις φωνητικών χορδών, μερικές από τις οποίες ήταν επανεγχειρήσεις μετά από αποτυχημένες πρώτες επεμβάσεις σε άλλα κέντρα. Πρόσφατα δημοσίευσε μία νέα τεχνική-πατέντα, την τεχνική του «Π», όπου με συνδυασμό δυο διαφορετικών λέιζερ, μπορεί να βελτιώνει την αναπνοή των ασθενών με παραλύσεις φωνητικών χορδών, να τους απαλλάσει από την τραχειοστομία και ταυτόχρονα να διατηρούν οι ασθενεις αυτοί μια πολύ λειτουργική φωνή. Λεπτομέρειες για την επέμβαση μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω:

The π Technique

ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΤΥΜΠΑΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΟΥΛΗ

Για πολλά χρόνια η ωτοχειρουργική πραγματοποιούνταν με χειρουργικό μικροκόπιο. Πρόσφατα όμως, η επιστήμη προχώρησε στη χρήση ενδοσκοπίων υψηλής ευκρίνειας που αλλάζουν τελείως τον τρόπο με τον οποίο θα γίνονται πλέον τα συγκεκριμένα χειρουργεία.

Οι ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές τεχνικές έχουν τεράστια πλεονεκτήματα που έχουν φανεί στην πράξη εδώ και χρόνια σε άλλες χειρουργικές ειδικότητες, όπως η λαπαροσκοπική χειρουργική, ορθοπεδική και η θωρακοχειρουργική.

Στην Ωτορινολαρυγγολογία και ειδικότερα στη  λειτουργική ενδοσκοπική της μύτης και του λάρυγγα, ενδοσκόπια χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια με θεαματικά αποτελέσματα.

Στην περίπτωση του αυτιού, το κανάλι του αυτιού (ο ακουστικός πόρος δηλαδή) αποτελεί από μόνο του τον τέλειο διάδρομο, το ιδανικό πέρασμα  για να εισέλθει το ενδοσκόπιο στο μέσο αυτί και να γίνει η επέμβαση. Με αυτό τον τρόπο παθήσεις όπως, τρύπα στο τύμπανο (τυμπανικές διατρήσεις) χολεστεατώματα, παθήσεις στα οστάρια της ακοής κ.λπ. μπορούν δυνητικά να αντιμετωπιστούν χωρίς να χρειαστεί να «τρυπήσουμε ή να κόψουμε» πίσω ή μπροστά από το αυτί όπως κλασσικά γινόταν στο παρελθόν. Έτσι οι ασθενείς μπορούν να απολαμβάνουν τα οφέλη της ελάχιστα αυτής επεμβατικής μεθόδου χωρίς μεγάλες ουλές πίσω και μπροστά από το αυτί, χωρίς πόνο και πηγαίνοντας στο σπίτι τους 4-6  ώρες μετά την γενική αναισθησία. 


Αναλυτικά τα οφέλη για τον ασθενή είναι:

 • Όχι τραύμα
 • Όχι ουλή
 • Όχι ράμματα
 • Όχι επίδεσμος
 • Όχι διανυκτέρευση στο νοσοκομείο
 • Όχι πόνος

 Αναλυτικά τα οφέλη για τον χειρουργό είναι:

 • Μεγαλύτερη ικανοποίηση του ασθενή για όλους τους παραπάνω λόγους
 • Πολύ καλύτερη διεγχειρητική εικόνα στο μέσο αυτί
 • Μικρότερη πιθανότητα για βλάβη σε ανατομικές δομές
 • Γρηγορότερος χειρουργικός χρόνος

Πρόσφατα στην κλινική Αγ. Λουκάς πραγματοποιήθηκε επιτυχημένα από τον χειρουργό ΩΡΛ Dr. Πέτρο Κάρκο και τον αναισθησιολόγο Dr.Ηλία Κοπατζίδη η πρώτη πλήρως Ενδοσκοπική (χωρίς ουλή) Τυμπανοπλαστική με χρήση συνθετικού μοσχεύματος.

Ο 70χρονος ασθενής με διάγνωση τυμπανική διάτρηση (μεγάλη τρύπα στο τύμπανο) που είχε χειρουργηθεί αποτυχημένα 2 φορές στο παρελθόν για τον ίδιο λόγο και σε άλλη κλινική, επέστρεψε 6 ώρες μετά την επέμβαση σπίτι του χωρίς ανάγκη για παυσίπονα,χωρίς επιδέσμους και χωρίς ουλή, μόνο με ένα μικρό κομμάτι βαμβάκι στο αυτί του και απόλυτα ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα.

ΤΥΜΠΑΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗ, ΜΑΣΤΟΕΙΔΕΚΤΟΜΗ & ΧΟΛΟΣΤΕΑΤΩΜΑ

Μια τρύπα στο τύμπανο ή τυμπανική διάτρηση μπορεί να προκληθεί από συνεχείς ωτίτιδες ή από τραυματισμό. Στις περισσότερες περιπτώσεις η διάτρηση επουλώνει και κλείνει γρήγορα. Αν όμως δεν κλείσει από μόνη της σε διάστημα συνήθως μερικών εβδομάδων, τότε η διάτρηση θεωρείται μόνιμη και προκαλεί συμπώματα όπως ωτόρροια(τρέχει υγρό, πύο ή αίμα από το αυτί), βαρηκοΐα ή και πόνο. Ο ασθενής δε μπορεί να ευχαριστηθεί το ντουζ ή τη θάλασσα και πρέπει να συνέχεια να προστατεύει το αυτί από το νερό. Το χειρουργείο της Τυμπανοπλαστικής γίνεται με σκοπό να κλείσουμε την τρύπα του τυμπάνου και να έχουμε έτσι ένα στεγνό και ασφαλές αυτί και γίνεται με μικρές τομές, μπροστά, πίσω ή και μέσα απο το αυτί.

Η Μαστοειδεκτομή, μια χειρουργική επέμβαση που συνδυάζεται πολλές φορές και με τυμπανοπλαστική, γίνεται με σκοπό να αφαιρεθεί το χολοστεάτωμα από το αυτί. Το χολοστεάτωμα είναι μια πάθηση του αυτιού στην οποία έχουμε κακή λειτουργία της σάλπιγγας που ενώνει το αυτί με τη μύτη, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια εισολκή του τυμπάνου, σαν μια τσέπη (retraction pocket) που γεμίζει με δερματικό επιθήλιο και δεν αυτοκαθαρίζεται. Έτσι, σταδιακά ο σάκος του χολοστεατώματος, αν δε διαγνωστεί, μεγαλώνει και αρχίζει να διαβρώνει τα οστάρια της ακοής, προκαλώντας πτώση της ακοής και σε προχωρημένες καταστάσεις παράλυση του προσώπου, μηνιγγίτιδα, εγκεφαλικά αποστήματα κλπ. Χαρακτηριστικό σύμπτωμα του Χολοστεατώματος είναι η πολύ δύσοσμη ωτόρροια.

ΕΓΧΥΣΗ ΠΛΑΣΜΑΤΟΣ ΠΛΟΥΣΙΟΥ ΣΕ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑ ΣΕ ΑΤΡΟΦΙΚΗ ΡΙΝΙΤΙΔΑ

Η Ατροφική Ρινίτιδα ή Όζαινα είναι μία σχετικά σπάνια χρόνια νόσος της μύτης που μπορεί να αναπτυχθεί στις ακόλουθες περιπτώσεις, είτε ξεχωριστά είτε σε συνδυασμό:σε μία προηγουμένως υγιή μύτη μετά από τραύμα, μετά από χειρουργική επέμβαση στη μύτη και στους παραρρίνιους κόλπους, μετά από μακροχρόνια χρήση των μη συνταγογραφούμενων αποσυμφορητικών σπρέι, καθώς και σε κοκκιωματώδη νόσο. Ωστόσο, στην Ελλάδα οι περισσότεροι ασθενείς που θα διαγνωστούν με ατροφική ρινίτιδα συνήθως έχουν υποβληθεί σε ολική (ή σχεδόν ολική) κογχεκτομή για αλλεργική ρινίτιδα ή έχουν κάνει χρόνια κατάχρηση αποσυμφορητικών ρινικών σπρέι. Οι ασθενείς με ατροφική ρινίτιδα απευθύνονται στον ωτορινολαρυγγολόγο, με συμπτωματολογία που συνίσταται σε αίσθημα ρινικής απόφραξης, ρινορραγίες, ρινικές κρούστες, ανοσμία, δυσοσμία και κεφαλαλγία. Σήμερα, όμως, έρχεται η κυτταροθεραπεία με νέα τεχνολογικά επιτεύγματα και με τη μέθοδο της έγχυσης πλούσιου σε αιμοπετάλια αυτόλογου αίματος (PRP, platelet rich plasma) να δώσει λύση και μια θεραπεία με πραγματική προοπτική και αποτέλεσμα σε τόσο ακραία προβλήματα της μύτης. Αφού προετοιμαστεί το πλάσμα, υπό άσηπτες συνθήκες ακολουθεί η έγχυση του PRP στο εσωτερικό της μύτης ενδοσκοπικά με μία μικρή σύριγγα. 
Η επέμβαση γίνεται με τοπική ή σύντομη γενική αναισθησία ή και με μέθη και μπορεί να επαναληφθεί μέχρι να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ο ασθενής πηγαίνει σπίτι του την ίδια ημέρα. Λεπτομέρειες για την επέμβαση μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω link:

http://www.klinikiagiosloukas.gr/issues.php?i=2&a=23

ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΤΑΠΟΣΗΣ

Η κατάποση είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που για να γίνεται σωστά πρέπει να τηρούνται δυο βασικές αρχές: να μεταφέρεται χωρίς εμπόδια η τροφή από το στόμα στο στομάχι και να έχει καλή αισθητικότητα ο λάρυγγας. Κλασικές περιπτώσεις ασθενών που εμφανίζουν προβλήματα κατάποσης είναι:

1) ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ(εγκεφαλικό, σκλήρυνση κατά πλάκας, πάρκινσονς, πλάγια αμυοτροφική σκλήρυνση κ.λπ.)

2) ΠΟΛΥΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ

3) ΙΑΤΡΟΓΕΝΕΙΣ ΠΑΡΑΛΥΣΕΙΣ ΦΩΝΗΤΙΚΩΝ ΧΟΡΔΩΝ, κ.λπ.

O ινοοπτικός ενδοσκοπικός έλεγχος κατάποσης γίνεται πλέον με βιντεο-ενδοσκόπια υψηλής ευκρίνειας δίπλα από το κρεβάτι του ασθενή και δίνει άμεσα απάντηση στο ερώτημα αν καταπίνει σωστά ή όχι ο εξεταζόμενος. Το να παραμείνει αδιάγνωστη μια «λάθος» κατάποση, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τους ασθενείς αυτούς σε πνευμονίες από εισρόφηση και αυξημένη νοσηρότητα ή ακόμη και θνητότητα. Ο Ωτορινολαρυγγολόγος Πέτρος Κάρκος έχει χιλιάδες τεστ κατάποσης στο ενεργητικό του και ήταν και είναι υπεύθυνος Ιατρείων Φωνής και Κατάποσης για πολλά χρόνια, τόσο στην Αγγλία και Αμερική, όσο και στη Βόρεια Ελλάδα.

ΛΑΡΥΓΓΟΦΑΡΥΓΓΙΚΗ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗ

Η Λαρυγγοφαρυγγική ή Σιωπηλή ή Άτυπη Παλινδρόμηση είναι η επέκταση της Γαστροοισοφαγικής Παλινδρόμησης προς το λαιμό, στην περιοχή του λάρυγγα και του φάρυγγα. Συμπτώματα όπως χρόνιος καθαρισμός του λαιμού, χρόνιος βήχας, βραχνάδα, αίσθημα κόμπου στο λαιμό κλπ πολύ συχνά οφείλονται σε αυτή τη νόσο. Ο Ωτορινολαρυγγολόγος Πέτρος Κάρκος έχει πολυετή εμπειρία στη διαγνωστική προσέγγιση και θεραπεία τέτοιων ασθενών. Έχει γράψει πολυάριθμα άρθρα και συμμετείχε σε πολλά διεθνή συνέδρια με θέμα τη θεραπεία της νόσου αυτής. Λεπτομέρειες για τη θεραπεία της λαρυγγοφαρυγγικής παλινδρόμησης μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο:

Empiric treatment of LPR